Content

1. Definiție

Țesutul de granulație apare în decursul vindecării rănii. Apariția țesutului granular este un semn bun, însemnând începerea reconstruirii a organismul.

Scopul lui este ca:

  • Acoperiș al rănilor vindecate secundar;
  • Ca bază pentru epitelizarea pielii în curs de dezvoltare.

 

2. Histologie

Componentele țesutului de granulație sunt fibroblaste, capilare nou formate și o acumulare lejeră a matricei extracelulare (colagen, proteoglicani). Cu timpul, matricea extracelulară se condensează, formând mai ales o acumulare de colagen. Acesta are rolul formării unui țesut cicatrizant rezistent la întindere și presiune.

Macroscopic, țesutul de granulație este descris ca moale și cu o culoare spre roșu (ℹ). Suprafața este granulată.

 

3. Dezvoltare

Țesutul de granulație este format în a 3.-4. zi după apariția rănii. Macrofagele și plasmina degradează zonele de necroză și sângele coagulat, punând la dispoziție aminoacizi. Acești aminoacizi atrag fibroblastele din țesutul învecinat și sunt folosiți pentru alimentarea lor. Fibroblastele sunt responsabile pentru formarea țesutului granular.

Pentru dezvoltarea optimă a țesutului de granulație este necesară eliminarea bacteriilor și a țesutului necrotic. Acest lucru dă o importanță majoră fagocitozei macrofagelor și fibrinolizei. Terapeutic, curățarea rănii și îndepărtarea țesutului necrotic ajută la formarea țesutului de granulație.

În cazul tulburării formării țesutului de granulație, formarea vaselor de sânge (angiogeneza) este întârziată, și astfel și vindecarea rănii.

 

4. Patologii

Există și cazuri, unde țesutul de granulație crește peste mărimea necesară (vezi poză).

Poate fi tratat prin aplicații topice, cauterizând țesutul de granulație (ℹ). Uneori poate fi necesară chiar și o intervenție chirurgicală pentru eliminarea excesului de țesut granular.

exces de țesut de granulație

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.