Content

1. Definiție

Retinopatia diabetică este o complicație tipică a diabetului zaharat, caracterizată prin o microangiopatie a vaselor retinei.

 

2. Epidemiologie

Prevalența retinopatiei diabetice este de 40% între pacienții cu diabet, apărând mai frecvent în cazul diabetului de tip 1 și amenințând vederea în aprox. 10% din cazuri. Șansele de dezvoltare a unei retinopatii diabetice sunt de 90% după 15 ani de diabet de tip 1 și 25% după 15 ani de diabet de tip 2.

 

3. Patogeneză

În cadrul retinopatiei diabetice, modificările patologice a vaselor retinei sunt cauzate de glicemia crescută. Macromoleculele (ℹ) glicozilate se depun pe pereții vaselor și induc microangiopatia.

Un rol important în deteriorarea vaselor joacă și radicalii liberi, produși în cursul glicării, deteriorând la rândul lor peretele vaselor.

 

4. Diagnostic

Diagnosticarea se face prin oftalmoscopie directă sau indirectă, examinând fundul de ochi. Pentru clarificarea gradului de ocluzie vasculară, poate fi efectuată o angiografie a vaselor retiniene.

Diabeticii sunt sfătuiți sa facă anual screening oftalmologic.

 

5. Clasificare

Retinopatia diabetică este clasificată după rezultatele oftalmoscopiei în:

  • Retinopatie diabetică non-proliferativă;
  • Retinopatie diabetică proliferativă.

5.1 Retinopatie diabetică non-proliferativă (RDNP)

Modificările se limitează asupra retinei. Aceasta poate fi împărțită în 3 stadii:

  • RDNP blândă: microanevrisme;
  • RDNP moderată: microanevrisme, sângerări intraretinale; exudate retinale:
  • RDNP severă: regula 4-2-1: > 20 microanevrisme; sângerări intraretinale în toate cele 4 cadrane, exudate retinale în minim 2 cadrane, anomalii microvasculare intraretinale în minim 1 cadran.

5.2 Retinopatie diabetică proliferativă (RDP)

Vascularizația retinei se înrăutățește cu timpul, în zonele de ischemie se formează noi vase sanguine și țesut cicatriceal. Crescând pe suprafața retinei și în adâncul corpului vitros, pot provoca următoarele complicații:

 

6. Factori de risc

Există o multitudine de factori care afectează evoluția și progresia retinopatiei diabetice. Factorii de risc dovediți sunt:

6.1. Hiperglicemia

Controlul glicemiei (ℹ) scade semnificativ necesitatea unei fotocoagulări (coagulare cu laser). Este recomandată scăderea HbA1c sub 7% pentru a preveni progresia retinopatiei diabetice.

6.2. Hipertensiunea arterială

Controlul tensiunii (ℹ) scade necesitatea unei fotocoagulări cu 35%. Este recomandată scăderea tensiunii sub 140/80 mmHg pentru a preveni progresia retinopatiei diabetice.

6.3. Hiperlipidemie

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și dislipidemie au un risc crescut sa dezvolte exudate, maculopatie diabetică, retinopatie diabetică proliferativă și pierderea vederii.

 

7. Terapie

Controlul factorilor de risc și îngrijirea este cea mai bună terapie. Diabeticii sunt sfătuiți sa facă anual screening oftalmologic. Astfel, stadiile incipiente ale retionopatiei diabetice pot fi detectate și tratate la timp.

În cazul unui edem macular este efectuat un tratament cu laser al zonei afectate. În cazul unei retinopatii severe, tratamentul cu laser trebuie extins pe toată retina dacă este considerat necesar.

Vitrectomia este indicată în cazul unei hemoragii intravitroase sau în cazul dezlipirii de retină.

Tratamentul retinopatiei este eficient în prevenirea, întârzierea și reducerea pierderii vederii, dar nu realizează o vindecare.

 

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.