Content

1. Definiție

Prin proteinurie se înțelege eliminarea în exces a proteinelor prin urină (>150 mg/24h), de exemplu în cazul unei insuficiențe renale sau unui sindrom nefrotic

 

2. Clinică

2.1 Proteinurie benignă

Proteinuriile benigne sunt întâlnite în special la persoanele tinere, în urma efortului fizic, stresului emoțional sau hipotermiei. Aceastea sunt caracterizate prin o concentrație de proteine în urina de dimineață de < 300 mg/l.

Aproximativ 20% din femeile gravide prezintă o proteinurie tranzitorie pe parcursul sarcinii. 

2.2 Proteinurie patologică

Există diferite forme de proteinurii patologice, diferențiate în funcție de cauza acestora: 

Microalbuminuria (20-200mg albumină/l urină) este cauzată de o nefropatie diabetică apărută în urma diabetului zaharat. La valori de >200 mg/l, se vorbește de o macroalbuminurie. 

Formele de proteinurie sunt diferențiate prin proteinele marker găsite în urină (de ex. IgG, albumină, transferină, etc.). 

 

3. Diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de proteinurie, este determinată cantitatea de proteine din urină colectată pe 24h. Fiziologic, valorile sunt situate între 60 – 150 mg/24h. O proteinurie este definită prin valori >300mg/24h.

Pentru a determina dacă pacienții suferă de o proteinurie ortostatică, se va colecta urina produsă ziua și noaptea. Va fi observat un conținut crescut de proteine al urinei din timpul zilei. 

Ca test de screening poate fi utilizat raportul albumină/creatinină într-o probă de urină. 

Un rezultat negativ pe banda de testare a urinei nu exclude posibilitatea unui diagnostic pozitiv. 

A fost articolul de ajutor?

2 Responses to “Proteinurie”

Comments are closed.