Content

1. Definiție

Progesteronul este un hormon secretat de corpul luteal pe parcursul celei de-a două jumătăți ale ciclului menstrual, și de placentă în timpul sarcinii. Progesteronul este de asemenea produs în cantități mici de către glanda suprarenală.

 

2. Structură

Progesteronul este un hormon steroidian derivat din colesterină, de asemenea sintetizat din aceasta în organism. 

Formulă moleculară: C₂₁H₃₀O₂

 

3. Fiziologie

Progesteronul este sintetizat în special în corpul luteal și în placentă, în cantități mai mici în glanda suprarenală. Secreția hormonului este stimulată de către LH (hormonul luteinizant). 

Progesteronul produce o dezvoltare a endometriului, necesară nidației. Endometriul atinge receptivitatea completă între zilele 20 – 23 ale ciclului menstrual. Acest proces se numește decidualizare. Hormonul este de asemenea important pentru adaptarea musculaturii uterine la creșterea embrionului. 

Progesteronul are de asemenea un așa-numit efect termogenic. Nivele crescute ale acestuia în sânge duc la creșterea temperaturii de bază cu 0,2 până la 0,5°C. 

Acesta este folosit pentru sintetizarea androgenilor și a estrogenilor în anumite celule ale gonadelor. 

Progesteronul este metabolizat în pregnandiol și apoi eliminat prin urină. 

 

4. Clinică

Nivele crescute de progesteron sunt întâlnite în special în timpul sarcinii. Alte cauze pot fi tumorile ovariene sau sindromul adrenogenital. 

Nivele scăzute de progesteron sunt întâlnite în cazul unui hipogonadism, unei insuficiențe a ovarelor sau a corpului luteal

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.