Content

1. Definiție

Pneumonia lobară este o formă a pneumoniei, în care inflamația țesutului pulmonar este localizată într-un întreg lob al plămânilor. Aceasta este împărțită în diferite etape.

 

2. Agenți patogeni

Pneumococul este bacteria responsabilă de cele mai multe ori pentru declansarea pneumoniei lobare. Penumonia lobară este înregistrată în mod normal la adulții tineri sănătoși. Ocazional, acest tip de pneumonie poate fi cauzată și de alte bacterii, cum ar fi:

  • Klebsiella pneumoniae
  • Stafilococi
  • Streptococi
  • Haemophilius influenzae

 

3. Stadiile pneumoniei lobare

Cursul pneumoniei lobare este impărțit în mai multe faze de aprox. 2 zile fiecare.

3.1 Congestie

În faza congestiei, este caraceristică hiperemia. Lobii afectați sunt grei și colorați roșu intens. Este prezentă o alveolită seroasă (ℹ). În cadrul percuției se poate observa o diminuare a sonorității.

3.2 Hepatizație roșie

După aprox. 48 ore, are loc ”hepatizația roșie” asupra lobilor afectați. În alveole pot fi găsite cantități mari de eritrocite și fibrină. Imigrarea neutrofilelor este crescută.

Plămânul pare roșu și de o consistență asemănătoare ficatului. Pleura deasupra lobului afectat emite un exudat fibrinos în împrejurimi.

La ausculație se aud raluri umede.

3.3 Hepatizație cenușie

Al 3-lea stadiu al pneumoniei lobare. Are loc între zilele 4-6. Lobii afectați sunt gri și au un aspect uscaț. (ℹ)

Celulele roșii se dezintegrează, iar alveolele sunt umplute cu o rețea de fibrină și granulocite. Macrofagele pătrund în alveole.

3.4 Stadiul de rezoluție

Stadiul de rezoluție începe în ziua a 8-a și continuă 4 săptămâni (pentru cazurile necomplicate).

Granulocitele se dezintegrează, formând puroiul, cea ce dă un aspect gălbui lobului respectiv. Exudatul alveolar este lichefiat enzimatic. Acestea sunt eliminate prin limfatice sau pe căile aeriene superioare prin tuse productivă. Teritoriul afectat este reaerat treptat, în sensul unei Restitutio ad integrum. De asemenea numită hepatizație galbenă.

 

4. Complicații

În cazul unei slăbiciuni a sistemului imunitar, lichefierea poate eșua, cicatrizând țesutul inflamat. Acest proces se numeste carnificare, având ca urmare reducerea permanentă a funcției pulmonare. Exacerbarea unei pneumonii lobare este formarea unei abces pulmonar.

O complicație frecventă este pleurezia. În mod normal, aceasta se vindecă odată cu pneumonia.

Prin răspândirea hematogenă a agenților patogeni, se poate dezvolta o meningită sau endocardită.

 

5. Relevanță clinică

Stadiile menționate mai sus au fost descrise înaintea introducerii terapiei cu antibiotice. Datorită tratamentului antibiotic, cursul pneumoniei lobare nu urmează întotdeauna cele 4 stadii. Cu toate acestea, cunoașterea conceptului este util pentru înțelegerea procesului bolii.

 

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.