Content

1. Definiție

Prin oftalmopatia tiroidiană sau oftalmopatia lui Graves se înțelege o inflamație autoimună a orbitei. Sunt afectați mușchii oculari, țesuturile orbitare și pleoapele. Oftalmopatia lui Graves apare în general împreună cu o disfuncție tiroidiană, femeile fiind mai des afectate decât bărbații.

 

2. Etiologie

Fibroblastele din zona orbitală exprimă receptori TSH. În cadrul bolii Basedow Graves, autoanticorpii împotriva receptorilor TSH pot fi astfel întâlniți și în zona orbitală. Ca urmare, se declanșează o inflamație cronică ce poate duce la modificări fibrotice.

 

3. Simptome

Oftalmopatia tiroidiană are ca simptome caracteristice trioul Merseburg, format din exoftalmie, gușă și tahicardie. Următoarele simptome pot fi deasemenea întâlnite:

 

4. Diagnostic

Oftalmopatia Graves este diagnosticată în primul rând clinic, prin observarea simptomelor (trioul Merseburg).

Pentru a evalua activitatea inflamatorie și astfel severitatea afecțiunii, este indicată spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN).

4.1 Diagnostic diferențial

În cazul unei oftalmopatii unilaterale trebuie considerată posibilitatea unei tumori orbitale, precum și miozita oculară.

 

5. Terapie

Cel mai important tratament al oftalmopatiei Graves este realizarea unei euteroidii.

În cazul progredenției oftalmopatiei în ciuda unui metabolism normal, este indicată administrarea glucocorticoidelor pentru reducerea inflamației.

 

6. Prognoză

Oftalmopatia tiroidiană are o prognoză foarte bună dacă terapia este inițiată în stadiile incipiente, deși exoftalmia este în general ireversibilă.

Fumatul agravează afecținea în mod considerabil.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.