Content

1. Definiție

Insulinomul este o tumoare neuroendocrină, în general benignă a pancreasului. Aceasta afectează celulele β, producând insulină în exces.

 

2. Epidemiologie

Insulinomul este o tumoare foarte rară, cu o prevalență de 2-4/1.000.000 pe an. Apare în general la persoanele cu vârste între 40-60 de ani, de 2 ori mai frecvent la femei față de bărbați.

 

3. Patogeneză

Insulinomul apare ca urmare a modificărilor adenomatoase ale celulelor β ale pancreasului. În 90% din cazuri este prezent un insulinom solitar, iar în celelalte – microadenoame multiple. Aproximativ 10% din tumori sunt maligne, acestea având de regulă mărimi de peste 2cm. Insulinoame multiple apar în general în cadrul afecțiunii MEN I.

Insuloamele maligne sunt de multe ori multihormonale, secretând mai mulți hormoni. Ca urmare, pe lângă hipoglicemie, pot apărea alte simptome de excese hormonale.

 

4. Simptome

Insulinom este caracterizat prin episoade frecvente de hipoglicemie (ℹ), cu simptome tipice acesteia: apetit crescut brusc, tremur, transpirație, tahicardie, greață, amețeală etc. Constelația tipică de simptome poartă denumirea de triada Whipple.

În cazul duratei prelungite a bolii se poate observa o creștere semnificativă de greutate a pacienților – efectul anabolic al insulinei.

 

5. Diagnostică

Simptomele indică clar posibilitatea prezenței unui insulinom. Diagnosticul poate fi stabilit cu ajutorul unui repaus alimentar – pacientul nu mănâncă maxim 3 zile, până la apariția unei hipoglicemii simptomatice. Sunt determinate periodic glicemia, nivelul insulinei și peptidei C.

În cazul unui insulinom, hipoglicemia se instalează rapid iar raportul insulină-glucoză crește (la persoanele sănătoase, acesta scade). Sunt observate de asemenea nivele de Insulină și peptid C ridicate.

Prin administrarea de ocreotidă, insulinoamele granulare (aprox 50%) reacționează prin oprirea secreției de insulină.

5.1 Localizare

Înaintea chirurgiei, insulinomul trebuie localizat prin imaginistică. Pot fi folosite următoarele metode:

  • Ecografia endoscopică;
  • RMN;
  • CT al abdomenului superior;
  • Scintigrafia receptorului de somatostatină (sensibilitate redusă, de 60%).

În general este folosit RMN.

 

6. Terapie

Tratamentul indicat insulinomului este rezecția chirurgicală totală (enucleare) a acestuia. Înainte și în timpul operației este administrată Octrotida pentru inhibarea secreției de insulină.

În cazul unui insulinom malign sau prezenței metastazelor, chirurgia este combinată cu chimioterapie, eventual radioterapie.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.