Content

1. Definiție

Fibromul uterin, numit și miom uterin, este o tumoare benignă dezvoltată din mușchiul neted al uterului (miometru). Acesta este clasificat în funcție de locație. Creșterea miomului uterin este accelerată de estrogeni, iar inhibată de GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor).

 

2. Epidemiologie

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoare benignă a uterului, la femeile fertile. Frecvența acestuia crește odată cu vârsta și scade de la menopauză, fiind observat la aprox. 20-30% din femeile cu vârste peste 30 ani. Neprezentând simptome, fibromul uterin nu are în general o semnificație.

 

3. Clasificare

Fibromul uterin poate fi clasifcat în funcție de locația acestuia în uterus:

  • Fibrom al corpului uterin
  • Fibrom al colului uterin

De asemenea, poate fi descrisă locația miomului în peretele uterin:

  • Fibrom intramural (cea mai frecventă localizare)
  • Fibrom subseros: direct sub perimetriu, în general asimptomatic
  • Fibrom submucos: direct sub endometriu. Simptomele (precum dismenoree, menoragie, metroragie) apar rapid, ca urmare a dislocării endometriului
  • Fibrom intraligamentar

 

4. Patofiziologie

Cauza exactă a apariției fibromului uterin nu este cunoscută. Disfuncția constă aparent într-un răspuns alterat al celulelor miometriale la semnalele hormonale, ducând la o proliferare excesivă a celulelor.

Hormonii sexuali estrogen și progesteron sunt esențiali pentru apariția fibromului uterin. Aceștia sunt de asemenea factori importanți pentru creșterea acestuia.

 

5. Simptome

Simptomele depind de localizarea și mărimea fibroamelor. În 50% din cazuri, acestea sunt asimptomatice. Printre posibilele simptome se numără:

În cazuri rare, poate fi observată o transformare malignă în leiomiosarcom.

 

6. Diagnostic

Diagnosticarea miomului uterin este făcută prin sonografie transvaginală. În cazul fibroamelor de dimensiuni crescute, poate fi făcută și o sonografie abdominală.

Diferențierea între o tumoare malignă (sarcom) sau benignă (miom / fibrom) necesită o confirmare histologică!

 

7. Terapie

Pentru terapia fibromului uterin există medicamente, cât și opțiuni chirurgicale. Terapia optimă trebuie selectată în funcție de simptomele prezente și viața privată (planificarea familială, vârstă etc.). La pacienții asimptomatici nu este indicată nici o terapie.

7.1. Terapie medicamentoasă

Tratamentul medicamentos cu progesteron sau analogi ai GnRH au efecte pozitive asupra fibroamelor, micșorându-le. Această terapie nu este folosită mai mult de 6 luni, deoarece declanșează simptome ale menopauzei.

O alternativă sunt modulatori ai receptorului de progesteron, precum ulipristal acetat. Aceștia inhibă competitiv receptorul de progresteron, micșorând fibroamele cu 30-50%.

7.2. Terapie chirurgicală

Fibroamele pot fi îndepărtate operativ prin histerectomie sau cu conservarea uterului, în funcție de mărimea și localizarea acestora.

Intervenția chirurgicală este luată în considerare în cazul simptomelor agravate, eșuarea terapiei conservative sau unei creșteri rapide în dimensiune.

La fibroame de dimensiuni > 3cm sunt indicate planificarea a 2 ședințe, din cauza riscului unei rezecții incomplete.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.