Content

1. Definiție

Diabetul zaharat de tip 1 este o formă de diabet zaharat caracterizată de creșterea glicemiei ca urmare a unui deficit de insulină. Acesta apare prin distrugerea celulelor beta din insulele Langerhans ale pancreasului. Diabetul de tip 1 a fost descris ca „diabet juvenil” din cauza vârstei persoanelor afectate (12-24 ani).

 

2. Epidemiologie

Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă aprox. 5-10% din cazurile de diabet. În România, prevalența diabetului este de 11% (2014) – astfel, există aprox 175.000 persoane în România afectate de diabet de tip 1.

Boala apare în mod normal între vârstele 12-24 de ani. Există însă și forme care se dezvoltă la maturitate. precum LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults).

 

3. Patofiziologie

Diabetul de tip 1 apare ca urmare a unei interacțiuni între:

  1. Predispoziție genetică (corelație la gemeni identici: 30-50%);
  2. Factori externi; (ℹ)
  3. Dereglare a sistemului imunitar. (ℹ)

Astfel apar anumite celule albe (limfocite T), orientate în mod specific contra celulelor beta (*creștere a glicemiei la distrugerea peste 80% din celule). De asemenea, în cadrul diabetului de tip 1, sunt descrise: Anticorpi contra celule beta, contra enzimei glutamat decarboxilază sau contra insulinei. Ca urmare a acestor defecțiuni imunologice apare un deficit absolut de insulină, fără de care, glucoza poate fi transportată cu greu din sânge în celule.

90% din pacienții de diabet de tip 1 prezintă anticorpi HLA DR3/DR4.

 

4. Terapie

Terapia este împărțită în terapia de bază (nemedicamentoasă, cu scopul schimbării stilului de viață) și în terapia medicamentoasă:

4.1 Terapia de bază

  • Școlirea pacienților despre afecțiunea lor;
  • Dietă adecvată (ℹ);
  • Activitate fizică.

4.2 Terapia medicamentoasă

  • Terapie convențională cu insulină;
  • Terapie convențională intensivă cu insulină.

 

5. Forme speciale

5.1 LADA

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) este o formă specială a diabetului de tip 1 care apare la persoanele peste 25 de ani, prin o distrugere întârziată a celulelor beta.

5.2 JODA

JODA (Juvenile-Onset Diabetes of the Adults) este Diabetul zaharat de tip 1 apărut la adulți de peste 40 de ani.

 

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.