Content

1. Definiție

Corpul galben, numit în termeni medical „corp luteal”, este o formațiune de celule producătoare de hormoni. Acesta se dezvoltă din foliculul ovarian, în urma ovulației. 

Corpul luteal se formează sub influența hormonului LH (hormon luteinizant). Rolul acestuia este de a secreta progesteron și cantități mici de estrogeni în cea de-a doua jumătate a ciclului. 

 

2. Dezvoltare 

După ovulație, structura folicului se modifică. Membrana bazală dispare, iar celulele tecale și granuloase se modifică în celule luteine. Acest proces este numit luteinizare. Se ajunge la sângerări în cavitatea folicului, numit în această perioadă și „corp hemoragic”. În scurt timp, acesta se transformă în corpul luteal. 

 

3. Funcție

Rolul corpului galben este producția de hormoni. Acesta este activ în a doua jumătate a ciclului, în urma ovulației. Celulele granuloase luteale produc între 20-50 mg de progesteron pe zi. Astfel, nivelul de progesteron din sânge crește în câteva zile de 50-100 ori față de nivelul inițial, la peste 10 ng/ml. 

În corpul luteal sunt de asemenea produși estrogeni, însă în cantități foarte mici. 

Nivelul crescut de progesteron din faza luteală determină un nivel scăzut al gonadotropinei ℹ. Prin urmare, alți foliculi ovariani nu se mai pot dezvolta. 

 

4. Forme

4.1 Corpul luteal menstrual

În cazul în care pe parcursul ciclului menstrual nu are loc fecundarea, corpul luteal va regresa. Acesta va atinge dimensiunile maxime în a 9-a zi, în urma căreia va începe degenerarea acestuia și înlocuirea acestuia cu țesut cicatricial (luteoliză). 

Ca urmare a degenerării scade și producția de hormoni. Aceasta duce la degenerarea endometriului și astfel, la începerea menstruației.

Corpul luteal se transformă în țesut cicatricial, având o culoare albuie. Acesta poartă numele de corp albicans. La femeile în vârstă, corpurile albicans pot fi observate pe suprafața ovarelor. 

4.2 Corpul luteal de sarcină

În cazul unei fecundări, gonadotropina corionică umană împiedică degenerarea corpului luteal și stimulează proliferarea celulelor acestuia. Rolul corpului luteal este de a produce hormoni (estrogeni și progesteron) ℹ până în a 8-10a săptămână de sarcină, când producerea acestora este preluată de placentă. 

 

5. Clinică

Corpul luteal este relevant pentru pacienți în cazul unei insuficiențe a acestuia (insuficiență de corp luteal/galben). În acest caz, pacientul are un nivel scăzut al hormonilor produși de acesta. Faza luteală a ciclului menstrual este redusă, endometriul neputându-se transforma fiziologic.

Această situație poate îngreuna apariția și menținerea unei sarcini. În cazul unei insuficiențe de corp luteal, a fost dovedită o rată crescută de avort spontan. 

Afecțiunea este tratată prin substutuția progesteronului

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.