Content

1. Definiție

Prin contuzie cardiacă se înțelege un traumatism al inimii caracterizat prin distrucție celulară miocardică în urma unei leziuni nepenetrante toracice.

 

2. Epidemiologie

Aprox. 1 din 7 pacienți cu traumatisme toracice nepenetrante suferă de contuzie cardiacă. Cele mai frecvente cauze sunt accidentele rutiere, căderile de la înălțime, strivirile sau chiar și resuscitările cardiopulmonare.

 

3. Etiologie

În cadrul traumatismului toracic, celulele miocardice sunt degenerate în urma presiunii crescute. Se ajunge la afectarea umplerii diastolice a inimii și a ejecției sistolice. 

În urma fracției de ejecție scăzute, poate apărea un eșec al pompei cardiace urmată de un șoc cardiogen și chiar de decesul pacientului. 

 

4. Clinică

Manifestarea clinică depinde de severitatea leziunii. Formele ușoare de contuzie cardiacă pot rămâne asimptomatice. Deteriorarea severă a miocardului poate duce la insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, ischemii, iar în cele mai severe cazuri la șoc cardiac și la decesul pacientului. 

 

5. Diagnostic

Pentru diagnosticarea unei contuzii cardiace, anamneza unui traumatism toracic este de importanță majoră. 

În EKG vor fi observate anomalii nespecifice sub forma tulburării conducției electrice, tulburări de ritm (în general tahicardie sinusală sau supraventriculară) sau anomalii ale segmentului S-T (în urma hematoamelor transmurale sau spasmelor arterelor coronare).

În ecocardiografie vor fi observate frecvent tulburări de mișcare ai pereților cardiaci.

Testele de laborator (enzimele mușchiulare sau cardiace, LDH, mioglobina, troponina I / T, CK / CK-MB) servesc ca teste pentru follow-up.

Pentru a exclude o hemoragie severă, trebuie efectuată de asemenea o sonografie a abdomenului.

5.1 Diagnostic diferențial

Înaintea stabilirea diagnosticului de contuzie cardiacă trebuie luate în considerare următoarele afecțiuni:

 

6. Terapie

Pacienții asimptomatici în urma unei contuzii cardiace trebuie monitorizați  pentru 24 de ore (EKG, CPK-MB, ecografie 2D repetată). 

Tratamentul pacienților cu o contuzie cardiacă severă este simptomatic, având ca scop prevenirea deteriorării stării pacientului (ℹ). Acesta este efectuat în terapie intensivă, prin intubație, ventilație, tratament medicamentos al insuficienței cardiace și al aritmiilor cardiace. 

Majoritatea cazurilor de contuzie cardiacă sunt reversibile, prognoza depinzând de gravitatea leziunii.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.