Content

1. Definiție

Cancerul pulmonar cu celule mici, numit și microcelular, este un carcinom bronșic, numit pe scurt SLCL (ℹ), format microscopic din celule neuroendocrine mici și cu activitate crescută.

 

2. Patofiziologie

Aprox. un sfert din carcinoamele bronhiale sunt reprezentate de cancerul pulmonar cu celule mici, localizat în general central în plămân. Prin metastazarea limfatică și hematogenă a acestuia, pot fi găsite celule și în creier, ficat, oase sau în glandele suprarenale.

Constând din celule endocrine, cancerul pulmonar microcelular poate duce la secreția unor hormoni care nu sunt formați în condiții fiziologice la nivelul plămânilor (sindrom paraneoplazic). De ex., ca urmare a producției de ACTH a unui cancer pulmonar cu celule mici, poate apărea sindromul Cushing.

 

3. Clasificare

Pentru categorizarea cancerului pulmonar cu celule mici, clasificarea TNM nu este reprezentativă. Acesta este clasificat în:

  • „Very limited” – afectarea unei jumătăți a toracelui;
  • „Limited disease” – tumoarea limitată asupra toracelui;
  • „Extensive disease” – tumoarea răspândită.

 

4. Simptome

Simptomele corespund cu cele ale unui cancer bronșic. Acestea se pot rezuma la tuse sau dureri de piept, în plus respirație șuierătoare, dificultăți de respirație (dispnee), hemoptizie, răgușeală și umflarea feței și a gâtului. Simptomele apar în stadiile tardive.

În cadrul cancerului pulmonar cu celule mici se ajunge, pe fondul originii neuroendocrine, în aprox. 10% din cazuri la apariția sindroamelor paraneoplazice:

  • Sindromul Schwartz-Bartter (SIADH);
  • Sindromul Cushing;
  • Sindromul Lambert-Eaton.

 

5. Terapie

Ca urmare a apariției tardive a simptomelor, cancerul pulmonar cu celule mici este la diagnosticarea sa, în general deja metastazat – și astfel, inoperabil. Terapia este astfel deseori doar paliativă – prin chimioterapie, eventual acompaniată de radioterapie.

5.1 Very limited disease

Cancerul pulmonar cu celule mici este foarte rar diagnosticat la începutul dezvoltării sale. În astfel de cazuri, acesta este operabil și astfel pacientul poate fi vindecat.

5.2 Limited disease

Aprox. 30% din cazurile de cancer pulmonar microcelular sunt diagnosticate îm stadiul de limited disease. Până la T2N0M0 poate fi indicată rezecția tumorii cu scop curativ, completată de chimioterapie și radioterapie.

Terapia poate fi făcută cu Cisplatină/Carboplatină în combinație cu Etoposid. În cazul recidivelor sau ca terapie alternativă, poate fi administrat Topotecan.

Prin radioterapie (40 Gy) pot apărea complicații severe, cum ar fi fibroza pulmonară. De asemenea urmări sunt miocardita sau degenerarea măduvei osoase sau spinale.

5.3 Extensive DIsease

Cancerul pulmonar cu celule mici este diagnosticat în 70% din cazuri în forma sa avansată. Terapia aleasă este un paliativă, formată din chimioterapie și în cazul metastazelor în oase sau creier, radioterapie.

 

6. Prognoză

În stadiile incipiente, chimioterapia dă rezultate foarte bune și duce în general la remisia tumorii – însă din păcate doar temporar.

Pacienții cu cancer pulmonar in stadiu avansat nu pot fi vindecați, rata mortalității find foarte mare, iar perioada medie de supraviețuire variind între 9 luni și un an.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.