Content

1. Definiție

Boala lui Crohn aparține grupului de boli inflamatorii cronice intestinale. Aceasta afectează în general ileonul și colonul, dar se poate întinde pe întregul tract digestiv (inclusiv în esofag și cavitatea orală).

Tipic pentru boala Crohn este infestarea discontinuă, segmentală și transmurală a mucoasei intestinale. Astfel pot fi afectate mai multe segmente ale intestinului, separate de segmente sănătoase (numite „skip lesions”).

 

2. Epidemiologie

Incidența bolii Crohn este aprox. 5/100.000 pe an, prevalența este aprox. 250/100.000, numărul de cazuri scăzând semnificativ în ultimii ani. În anul 2010 aceasta a provocat 35.000 de decese. Boala apare în mod egal la femei și bărbați, în general  între vârstele de 15 și 35 de ani. (ℹ)

 

3. Etiologie

Cauzele bolii Crohn nu au fost pe deplin înțelese până în momentul de față (2016). A fost dovedită o predispoziție genetică, 50% din pacienții afectați prezentând mutații în gena NOD2 de pe cromozomul 16 (ℹ).

De asemenea, este luată în considerare o etiologie autoimună. La unii pacienți se pot observa anticorpi împotriva ARN-ului unor celule din colon. Răspunsul bun la terapia cu corticoizi susține această teorie.

3.1 Factori de risc

Pe lângă factorii genetici, singurul factor de risc dovedit este consumul de nicotină, dublând riscul apariției bolii.

 

4. Patofiziologie

Diagnosticul se pune în urma biopsiei mucoasei afectate (în general din ileum sau colon). Modificările patologice majore sunt următoarele:

 • Modificări macroscopice:
  • Stenoza anumitor segmente ca urmare a fibrozei
  • Secțiuni cu mucoasa inflamată alternează cu ulcerații adânci
  • Conglomerate de intestine inflamate
  • Mărirea ganglionilor limfatici adiacenți
 • Modificări histologice:
  • Invazie masivă a peretelui intestinal cu limfocite eozinofile, granulocite și histiocite – hiperplazia ganglionilor limfatici asociați în 70% din cazuri
  • Formarea granuloamelor (granuloame epiteloide și microgranuloame)
  • Celule gigante polinucleate în 40% din cazuri

 

5. Simptome

Boala Crohn se manifestă la început cu simptome nespecifice (febră, oboseală, pierderea de greutate, diaree, greață). Fistule anale și abcese anorectale sunt adesea primele simptome ale sindromului Crohn! 

În funcție de segmentul intestinal afectat, apare sindromul de malabsorpție:

 • Pierdere de greutate
 • Afecțiunea creșterii la copii
 • Anemie (ℹ)
 • Reabsorbție afectată a acizilor biliari:
  • Diaree indusă de acizii biliari (ℹ)
  • Steatoree
  • Deficit de vitamine lipofile
  • Calculi biliari

Boala Crohn se manifestă și extraintestinal:

 • Articulații: artrită, sacroileită, spondilită anchilozantă
 • Piele/Mucoasă: eritem nodos, eczemă endogenă, piodermită gangrenoasă; afte în cavitatea orală
 • Ochi: uveită, iritidă, keratită, episclerită
 • Ficat și tractul biliar: Colangită sclerozantă primară, Abces hepatic
 • Rinichi: glomerulonefrită, nefrotiliază

 

6. Complicații

Prin inflamarea cronică a tractului intestinal pot apărea o serie de complicații:

 • Ileus mecanic: obstrucția intestinală poate începe cu îngustarea segmentului intestinului afectat în cadrul procesului inflamator. În etapele ulterioare, poate fi cauzat de modificările fibroase. Apare la 20-30% din pacienții sindromului Crohn
 • Fistule: Aceastea apar relativ frecvent, conectând diferite spații: enteroenteric, enterovezical, enterovaginal, rectal, cutan
 • Abcese
 • Sângerări intestinale
 • Osteoporoză (prin malabsorpția de calciu și vitamina D)
 • Megacolonul toxic (apare de obicei la colita ulcerativă, dar uneori și la Boala Crohn)
 • Este prezentă o predispoziție crescută la dezvoltarea cancerului la intestinul subțire

 

7. Diagnostic

Boala Crohn poate fi diagnosticată prin mai multe modalități:

Cercetări de laborator: Tipică sindromului Crohn este creșterea markerilor inflamatori (VSH și CRP). Se observă de asemenea o anemie cauzată de sindromul de malabsorbție. Este indicată analiza scaunului pentru excluderea gastroenteritei bacteriene.

Ecografie abdominală: Se observă îngroșarea mucoasei intestinale în zonele afectate. Pot fi detectate abcese și fistule.

Radiografie cu agent de contrast: În special pentru descoperirea fistulelor și stenozelor.

RMN cu agent de contrast: Pentru identificarea modelului de infestare a intestinului subțire.

Colonoscopie cu biopsie: În imaginea endoscopică se pot observa deja în stadiul incipient leziuni ale mucoaselor și roșeață. În cazul avansări bolii, apar ulcerații, fisuri și fistule. Stenozele apar în stadiile tardive. Biopsia este analizata morfopatologic.

 

8. Diagnostic diferențial

Deoarece simptomele sindromului Crohn sunt inițial nespecifice, trebuie efectuat un diagnostic diferențial în detaliu. Trebuie luate în considerare în mod special:

8.1. Diagnoză diferențială Boala Crohn vs. Colită ulcerativă

SimptomeBoala CrohnColită ulceroasă
Frecvența scaunuluiCreșteri minoreCreșteri majore (în special ≥10/zi)
Infestarea rectului20% Întotdeauna
DureriPermanente, localizate în abdomenul drept inferior În general înaintea sau în timpul defecării, localizate în abdomenul stâng inferior
Simptome extraintestinaleDesRar
FistuleDes Rar
Complicații tipice Fistule, Fisuri, Abcese, Stenoze, Conglomerări intestinale Megacolonul toxic, Sângerări
EndoscopieLeziuni aftoase, ulcerații, stenoze, fistule.Roșeață difuză, sensibilitate (sângerare la contact), ulcerații.
HistologieInfestare transmurală, granuloame, celule gigant, fibroză în stadii tardiveInfestarea mucoasei și submucoasei. Pierderea celulelor calciforme.

 

9. Terapie

Țelul terapiei sindromului Crohn este în primul rând ameliorarea simptomelor și reducerea numărului de atacuri acute. Tratamentul unui atac acut este diferit față de terapia pe termen lung.

9.1. Terapia crizei acute

Terapia crizei acute depinde de severitatea acesteia. Terapia de bază constă în o dietă adecvată, combinată evtl. cu nutriție parenterală cu conținut scăzut de fibre.

În cazul crizelor ușoare, terapia constă în administrarea mesalazinei, crizele grave sunt tratate cu glucocorticoide. Budesonida are un efect local asupra intestinului, datorită efectului de prim pasaj ridicat (ℹ). Se pot administra și preparate active sistemic, de ex. Prednison.

În cazul continuării crizei, se administrează agenți citostatici, de ex. azatioprină sau metotrexat.

9.2. Terapia pe termen lung

Terapia pe termen lung a bolii Crohn are ca obiectiv menținerea remisiunii sau ameliorării.

Este efectuată prin administrarea imunosupresoarelor: azatioprină sau anticorpi TNF-α (de ex. Infliximab). Medicamentul de rezervă este metotrexat.

În cazul complicațiilor infecțioase sau apariția fistulelor, se administrează antibiotice (Metronidazol eventual în combinație cu ciprofloxacină sau cefalosporină).

9.3. Terapia chirurgicală

Boala Crohn este tratată în primul rând medicamentos. Intervențiile chirurgicale au loc doar în cazul complicațiilor grave (de ex. perforări). Vindecarea prin operație nu este posibilă!

 

10. Prognoză

Boala Crohn este o boală cronică cu o rată crescută de recurență. În aprox. 90% din cazuri apar complicații ce necesită intervenția chirurgicală. Cu un tratament adecvat, speranța de viață a pacienților nu este afectată.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.