Content

1. Definiție

Blocul atrioventricular de grad 2 este o formă de bloc atrioventricular caracterizată printr-un blocaj incomplet în nodul atrioventricular, răspunzător pentru conducerea stimulilor electrici ai inimii. 

 

2. Patofiziologie

În blocul atrioventricular de grad 2, unele impulse ale nodului sinoatrial nu sunt transmise către ventricul. Astfel, frecvența bătăilor ventriculelor este redusă față de frecvența nodului sinusal.  

 

3. Clasificare

Blocul atrioventricular de grad 2 este clasificat în 2 forme, în funcție de gradul blocajului:

3.1 Bloc atrioventricular tip Mobitz I

Cu fiecare bătaie a inimii, stimulii electrici generați la nivelul nodului sinoatrial sunt întarziați din ce in ce mai mult, pâna când unul din stimulii electrici nu mai este transmis la ventriculi.

În EKG, acest fenomen poate fi observat prin prelungirea intervalului PQ, până în momentul în care complexul QRS nu mai apare după unda P.

3.2 Bloc atrioventricular tip Mobitz II 

La un interval fix de timp, unul din stimulii electrici generați de nodul sinoatrial nu este transmis la ventriculi (de ex. fiecare al 2. stimul). Intervalul PQ este constant. Blocajul este situat în general distal nodului atrioventricular. 

 

4. Terapie

Blocul atrioventricular tip Mobitz I asimptomatic nu necesită tratament. 

Pentru tratarea blocului atrioventricular tip Mobitz I simptomatic, poate fi luat în considerare implantul unui stimulator cardiac.

Blocul atrioventricular de tip Mobitz II simptomatic prezintă o indicație pentru implantul unui stimulator cardiac. 

A fost articolul de ajutor?

One Response to “Bloc atrioventricular de grad 2”

  1. Bloc atrioventricular | MEDDEX

    […] Bloc atrioventricular de grad 2 […]

Comments are closed.