Content

1. Definiție

Angiomiolipomul este o tumoare benignă mezenchimală, compusă din vase sanguine, mușchi neted și țesut adipos. El apare în mod normal în rinichi, dar poate fi găsit rareori și în alte organe. Este cea mai comună tumoare benignă întâlnită în rinichi.

Este asociat cu scleroza tuberoasă, 20% din angiomiolipomi apărând la pacienți bolnavi de această afecțiune.

 

2. Histologie

Sub microscop, angiomiolipomul prezintă o imagine variată. Se pot observa țesut adipos și țesut muscular în curs de proliferare, atipii nucleare și vase sanguine cu diferite grosimi de perete.

 

3. Simptome

Aprox. 77% din angiomiolipomii mai mici de 4cm sunt asimptomatici, în timp ce 82% din tumorile mai mari de 4cm sunt simptomatice.

Simptomele includ febră, greață, vărsături, dureri, hematurie, anemie și șoc. O cauză obișnuită a neplăcerilor este hemoragia retroperitoneală, apărută după ruperea vaselor de sânge (50% din pacienții cu angiomiolipomi mai mari de 4cm).

 

4. Tratament

Un tratament al angiomiolipomului este de luat în considerare în cazul în care acesta depășește 3 cm diamentru, chiar și asimptomatic. Rezecția chirurgicală este necesară doar în cazul hemoragiilor severe. Medicamentul pentru tratarea angiomiolipomilor aprobat de FDA (Food and Drug Administration) este Everolimus.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.