Content

1. Definiție

Alveolele pulmonare sunt elementele funcționale ale plămânilor. Aici are loc schimbul de gaze dintre sânge și aer alveolar în cadrul respirației. Aceste organe minuscule ajută la absorbția oxigenului respirat la eliminarea dioxidului de carbon din organism.

 

2. Histologie

Alveolele au formă de bule mici, care prin mulțimea lor (aprox. 300 milioane de alveole) dau plămânilor un aspect de burete. Ele se situează la capătul bronhiolelor respiratorii, formând ductul alveolar. În jurul ductului alveolar se află săculeții alveolari, cei mai mici componenți ai sistemului respiratoriu.

Alveole pulmonare

În timpul expirației, o alveolă are diametru de 50-150 µm, la inspirație acesta crescând la 200-300 µm. Cele aproximativ 300 milioane de alveole acoperă astfel o suprafață de aprox. 100 m².

2.1 Structură microscopică

În septele aflate între alveole se află porii lui Kohn, conectând alveole adiacente.

Există diferite tipuri de celule în alveole. Poate fi facută diferența între 2 tipuri de celule epiteliale (alveocite):

  • Pneumocitele tip I (celule epiteliale alveolare (ℹ) plate) acoperă 95% din suprafață și formează suprafața unde are loc schimbul de gaz.
  • Pneumocitele tip II (celule epiteliale alveolare (ℹ)  cubice) sunt responsabile pt. secreția surfactantului pulmonar. Aflate între pneumocitele tip 1, le pot înlocui pe acestea în cazul unei leziuni a țesutului.

În alveole se găsesc celule Clara. Acestea secretă o serie de proteine pt. sistemul imunitar și componente ale Surfactantului.

Macrofagele alveolare (coniofage) au rolul fagocitării particulelor de praf din aerul alveolar și preluarea pigmenților după sângerare. Acestea sunt transportate de escalatorul muco-ciliar la nivelul faringelui, unde sunt înghițite.

Sub epiteliul alveolar se găsește în septurile alveolare țesutul conjunctiv subepitelial, cunoscut sub numele de “interstițiu pulmonar”. Conține capilare, fibroblaste, fibre de colagen, fibre elastice si proteoglicani.

 

3. Fiziologie

În alveole are loc schimbul de gaze între aerul respirat și sânge. În timpul repausului fizic, o mare parte din alveole nu este ventilată. În aceste zone de hipoventilație alveolară are loc o vasoconstricție și ca urmare, o circulație scăzută a sângelui (mecanismul Euler-Liljestrand). Aceste alveole de rezervă sunt deschise doar în timpul efortului fizic sau la febră, pentru creșterea capacității de schimb de gaze.

Alveolele sunt conectate la sistemul capilar al plămânilor. Ambele membrane bazale sunt în mare parte topite împreună. Epiteliul alveolar este atât de subțire încât oxigenul și dioxidul de carbon pot difuza prin el, conform forțelor osmotice.

Surfactant are rolul de a reduce tensiunea la suprafață și de a menține alveolele deschise. Acest lucru permite un schimb de gaze mai eficient. Fără surfactant, alveolele, fiind acoperite în mod constant de un film de lichid, s-ar prăbuși din cauza tensiunii ridicate de suprafață. La copiii născuți prematur, din cauza lipsei Surfactantului, se dezvoltă Sindromul de detresă respiratorie neonatală.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.