Content

1. Definiție

Adiposis dolorosa, numită și boala Dercum sau neurofibromatoză este o afecțiune cronică care duce la formarea unor depozite de grăsime (lipoame) dureroase în țesutul subcutanat.

 

2. Epidemiologie

Adiposis dolorasa este o afecțiune rară ce afectează în general femeile cu vârste între 30 și 50 de ani (bărbații cu frecvență de 1:20 față de femei).

 

3. Etiologie

Cauzele afecțiunii nu sunt cunoscute exact. Este prezentă o predispunere genetică, afecțiunea fiind moștenită pe cale autozomal-dominantă. Sunt presupuse procese imunologice, tulburări ale sintezei acizilor grași și o dereglare a sistemului nervos.

4. Clinică

Deși majoritatea pacienților sunt adipoși, adiposis dolorosa poate apărea și la persoane cu greutăți normale. Sunt întâlnite de obicei depozite subcutanate (lipoame) dureroase în următoarele zone:

  • Părțile interioare ale brațelor;
  • Coapse;
  • Cot, genuchi;
  • Fund;
  • Burtă.

Este prezentă o hiperalgezie, depozitele provocând dureri la presiuni ușoare. Durerile sunt progresive în timp ce analgeticele nu au efect.

Simptome asociate cu adiposis dolorsa includ:

  • Astenie, slăbiciune și fatigabilitate;
  • Modificări mentale cu instabilitate emoțională;
  • Depresie, confuzie și demență.

 

5. Dagnostică

Adiposis dolorosa este diagnosticată cu ajutorul histologiei. Poate fi de asemenea observată la investigația prin RMN sau prin studiile de laborator: nivele ridicate ale colesterolului, rata de sedimentare a eritrocitelor ușor ridicată etc.

 

6. Terapie

Terapia conservativă constă în administrarea intralezională a analgezicelor (lidocaină). Efectul acestora se pierde cu timpul, terapia nefiind potrivită pentru mai multe luni.

În mod alternativ sau suplimentar, poate fi administrată mexiletină (150 – 750 mg/zi).

O alternativă este excizia chirurgicală a lipoamelor. Deși după excizie persoanele nu vor mai prezenta simptome, există o șansă crescută pentru apariția recidivelor.

A fost articolul de ajutor?

Comments are closed.